Ποιοτικός έλεγχος του κεριού και ανίχνευση της νοθείας

Δεν υπάρχουν νομοθετημένα αγορανομικά κριτήρια για το κερί. Από την Διεθνή Επιτροπή για το μέλι προτείνονται μακροσκοπικοί, οργανοληπτικοί και φυσικοχημικοί έλεγχοι καθώς επίσης και αναλύσεις για υπολείμματα φαρμάκων

Τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά κριτήρια περιλαμβάνουν τους εξής ελέγχους:

Χρώμα: Από κίτρινο έως κίτρινο-καφέ.

Οσμή: Ευχάριστη και να θυμίζει το μέλι.

Τεστ μασήματος: Δεν πρέπει το κερί να κολλά στα δόντια.

Τεστ θρυμματισμού: Όταν σπάσει το κερί, εσωτερικά πρέπει να είναι λεπτοκοκκώδες να έχει κοφτερές ακμές και δεν πρέπει να εμφανίζει κρυστάλλους.

Τεστ κατά το κόψιμο: Τι κερί όταν κόβεται δεν πρέπει να κολλά στο μαχαίρι. Τεστ εκδοράς: Όταν το κερί γρατζουνίζεται με ένα μαχαίρι ή καρφί, τα θρυμματίσματα θα πρέπει να έχουν σπειροειδή μορφή.

Τεστ ζυμώματος: Όταν το κερί ζυμώνεται (μαλάσσεται) για 10 λεπτά πρέπει να αποκτά πλαστικότητα.

Ανίχνευση της νοθείας του κεριού.

Ο κυριότερος τρόπος νοθείας του κεριού είναι η παραφίνη. Η νόθευση μπορεί να ανιχνευθεί με το τεστ σαπωνοποίησης κατά το οποίο δημιουργείται νεφέλωμα (saponidication cloud test) ή με φθορισμό σε υπεριώδες φως.

Η τιμή ιωδίου του κεριού της μέλισσας είναι 9-14. Χαμηλότερες τιμές αποδεικνύουν την προσθήκη παραφίνης. Επίσης προτείνονται αναλύσεις υδρογονανθράκων και λιπαρών οξέων (παλμιτικού και στεαρικού) καθώς επίσης και ανάλυση τριγλυκεριδίων για να ανιχνευτεί η προσθήκη φυτικού κεριού.

Α. Θρασυβούλου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

 

ΥΓ. Η μελισσοκομική μας μονάδα, “ΝΕΚΤΑΡ ΜΟΥΣΩΝ”, χρησιμοποιεί αυστηρά μόνο κερί από δικά μας απολεπίσματα στην παρασκευή των κεραλοιφών, προκειμένου να διαφυλλάξουμε την ποιότητα τους.