Συντήρηση κάστανων

Το κάστανο έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας και αμύλου (με >40% έκαστο), και γι΄αυτό αναπτύσσονται εύκολα σήψεις που μπορούν μετά από 2-4 μήνες συντήρησης να καταστρέψουν ολόκληρη την παραγωγή. Ο καρπός χάνει υγρασία εύκολα με αποτέλεσμα την σκλήρυνση του εδώδιμου μέρους.

Σήμερα τα κάστανα αποθηκεύονται συνήθως σε ψυγεία με μήλα στους 0 C μέσα σε πλαστικούς σάκους πολυαιθυλενίου ερμητικά κλεισμένους. Αυτός ο τρόπος συντήρησης έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρασίας και την ανάπτυξη σήψεων εξωτερικά και εσωτερικά του καρπού που οφείλονται σε Penicillium, Botrytis cinerea, Phoma endogena, Fusarium roseum.

Για τη βελτίωση της κατάστασης είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενέργειες:

1.Καλή διαλογή των καρπών (διαχωρισμός των χτυπημένων και με εντομολογικές προσβολές κάστανων)

2.Τοποθέτηση τους σε σάκους πολυαιθυλενίου με 5 – 10 οπές διαμέτρου 0,5 εκατ. και συντήρηση στους 0 C.

Εναλλακτικά 5 λεπτά σε ζεστό νερό 55 C και κατόπιν στέγνωμα 6 ώρες. Μετά σε σάκο πολυαιθυλενίου και ψύξη. Ή έως 1 ώρα σε ζεστό νερό 68 C και στέγνωμα. Ή εμβάπτιση σε νερό θερμοκρασίας χώρου για 9 ημέρες (με ημερήσιες αλλαγές), στέγνωμα και ψύξη. Ή σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα ULO 1% O2.

Σε κατάψυξη ολόκληρους τους καρπούς ή 1-2 λεπτά βράσιμο σε νερό, αποχωρισμός και κατάψυξη του εδώδιμου μέρους (μόνο για μεταποίηση).