ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
0 0.00€

18

Μαΐ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες από το τσάι του βουνού (ποικιλία Ολύμπου)

Καλλιέργεια τσαγιού σε υψόμετρο 1000μ. Άνω Μηλιά

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού(sideritis scardica) 

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες σε φυτικά εκχυλίσματα του γένους Sideritis, για να εκτιμηθούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες από το τσάι του βουνού.

Αντιφλεγμονώδης δράση:

Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στην αντιφλεγμονώδη δράση που εμφανίζουν τα εκχυλίσματα του γένους Sideritis. Αυτή οφείλεται κυρίως στις ομάδες 34 των φλαβονοειδών, των τερπενίων και των λιπιδίων. Κατά των φλεγμονών δρουν και οι φυτοστερόλες, οι α- και β- αμιρίνες και τα διτερπένια [22].

Αναλγητική δράση:

Φυτά του γένους σιδερίτης εμφανίζουν και αναλγητικές ιδιότητες. Αυτές οφείλονται σε ενώσεις λιγότερο πολικές από εκείνες των αντιφλεγμονώδων. Τέτοιες είναι οι φυτοστερόλες, οι α- και β- αμιρίνες και τα διτερπένια με σκελετό καουρενίου.

Αντιμικροβιακή δράση: 

Σημαντική είναι και η δράση κατά των βακτηρίων, των ιών και των ζυμών. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στα αιθέρια έλαια του φυτού που περιέχουν μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες. Από τα φυτά που μελετήθηκαν πιο δραστικά ήταν αυτά με αιθέρια έλαια πλούσια σε α-πιπένιο και καρβακρόλη. Το είδος S.raeseri δεν περιέχει πολλά μονοτερπένια και γι’ αυτό ήταν αδρανές [23,24].

Αντιοξειδωτική δράση:

Ο Sideritis εμφανίζει και έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ειδικότερα τα εκχυλίσματα των φυτών με οξικό αιθυλεστέρα και με βουτανόλη. Η αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στην ύπαρξη πολυφαινολικών ενώσεων οι οποίες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες. Σε σύγκριση με άλλα αρωματικά φυτά της Μεσογείου η δράση του Σιδερίτη χαρακτηρίζεται μέτρια [19, 22].

Επομένως, οι δράσεις των φυτών του γένους Sideritis οφείλονται σε τρείς φυτοχημικές ομάδες, που υπάρχουν σ’ αυτά: στα φλαβονοειδή, στα διτερπένια και στα πτητικά συστατικά.

Εθνοφαρμακολογία, λαϊκές θεραπευτικές χρήσεις:

Στην λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιείται ως ευστόμαχο, θερμαντικό, τονωτικό, διουρητικό, αποτοξινωτικό και εναντίον των κρυολογημάτων. Πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Το αφέψημα από τα υπέργεια τμήματα χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα, για τις παθήσεις του αναπνευστικού και για τις παθήσεις του ουροποιητικού, αφού είναι καλό διουρητικό.

Το αφέψημα με ξυλαράκια κανέλλας και μέλι είναι μαλακτικό και αντισηπτικό για το βήχα. Στην Ισπανία επίσης χρησιμοποιούνται διάφορα αυτοφυή είδη στη λαϊκή θεραπευτική, κυρίως για μακροχρόνια θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων. Ευρέως διαδεδομένη είναι η S. angustifolia Lagasca (κοινώς ουρά του γάτου «rabo de gato»), που χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο, καθώς και στην Κτηνιατρική για τις πολύ σοβαρές πληγές των ζώων, κυρίως στην περιοχή της Valencia και στην Καταλωνία. Οι ξεροί ανθοφόροι βλαστοί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ροφημάτων (τσάγια), που γίνονται με την προσθήκη μικρής ποσότητας δρόγης μέσα σε νερό που βράζει. Το αφήνουμε λίγα λεπτά της ώρας και ακολούθως το στραγγίζουμε. Το ρόφημα, που είναι πλούσιο σε σίδηρο είναι αρωματικό και θεωρείται ως ευστόμαχο, τονωτικό, εφιδρωτικό και αποχρεμπτικό.

Επιπλέον δεν ερεθίζει το νευρικό σύστημα και γι’ αυτό πλεονεκτεί του κοινού τσαγιού (Κευλάνης κ.λ.π.), γιατί δεν προκαλεί αϋπνία Επίσης αποτελεί και συστατικό πολλών τροφών και γλυκισμάτων ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και στην παρασκευή καλλυντικών.  Χρησιμοποιείται σε κρέμες  αντιγήρανσης (καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες), σαμπουάν και μάσκες για βαμμένα μαλλιά (προστασία από το ξεθώριασμα).

Αξίζει να τονιστεί ότι πρόσφατες μελέτες μιας ερευνητικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων που εξέτασε τη σύσταση του αφεψήματος του τσαγιού διαπίστωσε και την αγχολυτική του δράση. Φάνηκε ότι τσάι του βουνού καταπολεμά και το άγχος, χωρίς  καθόλου παρενέργειες όπως συμβαίνει  με άλλα αγχολυτικά που παίρνουμε από φυτά.

Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα του τσαγιού βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, γιατί προστατεύουν την  οστική πυκνότητα και ενδυναμώνουν την αντοχή των οστών.

πηγή: Μεταπτυχιακή εργασία των φοιτητών του τμήματος χημείας του Α.Π.Θ.  Σχιζοδήμου Αγορίτσας και Σιούλα Δημήτριου υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του τμήματος Χατζηαντωνίου-Μαρούλης Κων/νας

Ετικέτες:

Καλάθι

Εγγραφείτε στο newsletter μας!